Hamsters & kinderen

Syrische hamsters zijn knaagdieren die in de avond en in de nacht actief zijn. Hoewel kinderen vaak dol zijn op dit diertje, zijn hamsters eigenlijk niet geschikt voor kleine kinderen onder de 7 jaar, omdat hamsters overdag slapen en dan niet gestoord willen worden. Een hamster dat je overdag wekt kan bijten en wil het liefst zo snel mogelijk terug naar bed. Dit gedrag kan voor een jong kind erg teleurstellend zijn, daarom zijn hamsters pas geschikt voor kinderen van 7 jaar of ouder. Hamsters zijn verder tere diertjes, ze zijn niet ‘knuffelproof’ en mogen niet zonder begeleiding van de ouders worden gehanteerd door kinderen jonger dan 12 jaar.
De aanbevolen slaaptijden voor kinderen door NSWO (Nederlandse Vereniging voor Slaap en Waak onderzoek):

  • 4 tot 6 jaar: tussen 19:00 en 19:30 uur
  • 7 jaar: tussen 19:45 en 20:00 uur
  • 8 tot 10 jaar: tussen 20:00 en 20:30 uur
  • 11 tot 13 jaar: tussen 20.30 uur en 21.00 uur
  • 14 tot 17 jaar: tussen 21.15 uur en 22.00 uur

De Syrische hamster kan vanaf 19:30 actief worden en daarmee is de hamster geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar die om 20:00 of later naar bed mogen. Zij kunnen net een half uurtje met hun hamster spelen voor het slapen gaan. Hoe ouder het kind is, hoe meer plezier deze van de hamster zal hebben. Elke hamster is uniek, daarom varieert de tijd van het opstaan van 19:30 tot wel 01:00. Hamsters kan worden aangeleerd om vanaf 19:30 op te staan voor een snoepje en aandacht. Wel kan dit de levensduur iets verkorten, maar toch kiezen de meeste eigenaren er bewust voor om liever iets meer aan de hamster te hebben voor een kortere tijd, dan de hamster lang te hebben en deze nooit te zien. Vanaf 22:00 kunnen hamsters veilig worden gewekt zonder gevolgen.

Voor ouders met kinderen tot 14 jaar kan een hamster als leermiddel worden ingezet om kinderen verantwoordelijkheid te leren voor een ander levend wezen. De meeste ouders met jonge kinderen (tot 10 jaar) zetten de hamster ook in als middel om kinderen rustig te maken voor het slapen gaan. Zo zien wij veelvuldig het standaard ritueel dat kinderen om 19:15 hun pyjama moeten aantrekken en tanden poetsen, vervolgens mag om 19:30 de hamster worden gewekt (die uiteindelijk vanzelf om die tijd wakker is). Er kan dan een half uurtje met de hamster worden geknuffeld en gespeeld, waarna het kind op bed gaat en beter kan slapen dan voorheen.