Fokken met de Syrische hamster?

Het belangrijkste in de fok is dat u twee ouderdieren heeft die beide van een stamboom voorzien zijn of van een fokker afkomen die u veel over de achtergrond van het dier kan vertellen. Dierenwinkel hamsters zijn per definitie niet geschikt om mee te fokken, het is voor het diersoort het allerbeste om alleen fokdieren rechtstreeks bij een fokker te kopen zonder tussenkomt van de detailhandel. Daarbij dient u voldoende kennis te hebben over het diersoort en de genetica voordat u aan het fokken begint. Syrische hamsters kunnen met gemak 14 jongen voortbrengen, hiervoor heeft u reserve kooien nodig als u ze niet verkocht kunt krijgen.

Fokdieren

Stel eisen aan de fokdieren die u wilt kopen. Vraag aan de fokker welke levensverwachting de bloedlijn heeft en vraag de fokker om mee te helpen om voor u fokdieren uit te zoeken. Sommige fokkers stellen hoge eisen voordat u een fokdier mee kunt krijgen, er zijn gelukkig ook genoeg hobbyfokkers die gemakkelijker fokdieren aan u willen verkopen.

Syrische hamsters zijn geslachtsrijp als ze 34 dagen oud zijn, echter zijn ze dan nog te klein om zich succesvol voort te planten. Een hamstervrouwtje kan succesvol haar eerste nest werpen en opvoeden vanaf de leeftijd van 74 dagen (bijna 2,5e maand). Daarmee kan ze gedekt worden vanaf de 58ste levensdag oftewel 2 maanden. Er is wetenschappelijk geen verschil gevonden in de opvoedkwaliteiten van moederdieren die bevallen op de leeftijd van 2,5e maand en dames die al veel ouder zijn. Echter uit ervaring is het beter te wachten tot dag 84 met het werpen (12 weken aka bijna 3 maanden), dus dekken mag vanaf week 10 van het leven.

Aantal Nestjes

Een vrouwtjes Syrische hamster kan 5 tot 7 nesten werpen tot haar 14de levensmaand. Beter is om te stoppen met fokken als zij 12 maanden oud is geworden met maximaal 3 nesten. Het eerste nest moet voor de 8ste maand ter wereld komen, is de dame ouder bestaat de kans dat er jongen in de baarmoeder achterblijven of dat het vrouwtje geheel niet in staat is om te bevallen. In dat geval is euthanasie of een dure keizersnede met veel intensieve nazorg de enigste oplossing. Dit geeft ontzettend veel verdriet.

Een mannetje is het vruchtbaarst in zijn eerste 12 maanden, maar kunnen hun gehele leven jongen verwekken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat heren na 12 maanden een verminderde spermakwaliteit hebben met mogelijk nadelige gevolgen voor de nakomelingen. Sommige fokkers kiezen express voor ouder dan 12 maanden, omdat de heer zichzelf dan bewezen heeft in leeftijd.

Dames en heren accepteren elkaar alleen als het dametje bereid is om te paren, maar dan op neutraal terrein en niet in een kooi! De paring duurt gemiddeld 20 minuten, waarna beide dieren weer gescheiden moeten worden. Als het sta-reflex van het vrouwtje(stokstijf met de kont omhoog staan) eindigt, dient het mannetje onmiddelijk bij het vrouwtje weg gehaald te worden.

placeholder Fokken
placeholder Fokken

Draagtijd

De draagtijd van hamsters is 16 a 17 dagen met een gemiddelde worp van 10 jongen. Nesten van minder dan 3 jongen worden zelden door de moeder grootgebracht, gezien kleine nesten niet voldoende hormonen bij de moeder opwekken waardoor zij stopt met verzorgen. Er zijn nesten gemeld tot wel 25 jongen, waarbij nesten tot 14 jongen zeer regelmatig worden geboren. Nesten boven de 15 jongen komt minder vaak voor, maar worden wel geregeld gemeld. Zwakkere jongen kunnen in de eerste 21 dagen door de moeder verstoten of opgegeten worden, dit is een normaal proces wat niet verstoord mag worden. Jonge moederloze dieren zijn moeilijk met de hand groot te brengen, mochten ze het toch overleven zijn deze dieren vaak erg zwak. Pleegmoederschap is een optie voor moederloze jongen, maar niet altijd succesvol.

placeholder Fokken
placeholder Fokken
placeholder Fokken
placeholder Fokken
placeholder Fokken
placeholder Fokken

Omgang met de jongen

De jongen mogen tam gemaakt worden vanaf de 15de levensdag en vanaf 21 tot uiterlijk 28 dagen van de moeder worden gescheiden. Ook moeten de jongen op geslacht apart gehuisvest worden om voortplanting onderling te voorkomen vanaf dag 28. Hamsters mogen naar hun nieuwe eigenaar vanaf de leeftijd van 35 dagen (5 weken), dan zijn hun hersenen en het immuunsysteem namelijk volledig ontwikkeld. De jongen kunnen samenleven tot zij 10 weken oud zijn. Vanaf 6 weken vechten de jongen al intensief, maar verwonden zij elkaar nog niet. Vanaf 10 weken kunnen ze elkaar doden met heftige gevechten.

Voor het behoud van het diersoort is het niet aan te raden om te gaan fokken zonder verstand van genetica, erfelijkheidsleer, de goudhamster als diersoort en de genetica van dit diersoort. Doe eerst kennis op voor u gaat fokken!

Er kan zoveel fout gaan dat fokken zeker niet iets is om voor de pret te doen.
Ook 1 nest vergt enorm goede voorbereiding!

Literatuur:

Bond, C.R. (1945). The golden hamster (Cricetus Auratus), care, breeding and growth.
Diamond et al. (1969). Reproductive development in the female golden hamster
Graves, A. P. (1945). Development of the golden hamster, Waterhouse, the first nine days.
Hamilton, D.M. (1956). The early development of the golden hamster